dinsdag 24 juli 2018

DANKBAARHEID



DANKBAARHEID:

 
Elk schepsel in de hemel, op aarde, onder de aarde en in de zee, alles en iedereen hoorde ik zeggen: 'Aan hem die op de troon zit en aan het lam komen de dank, de eer, de lof en de macht toe, tot in eeuwigheid.'
(Openbaring 5:13)



Uw hele leven is als een kleed dat door de Goddelijke Voorzienigheid voor uw ziel geweven wordt. Dank daarvoor. Het leven in deze wereld is zo moeilijk en vaak zo teleurstellend geworden, dat het onwaarschijnlijk klinkt wanneer iemand u zegt dat al uw doen en laten één onophoudelijke dankzegging aan God moet zijn. Nochtans bestaat er eerder reden om te danken voor datgene wat u, menselijk gesproken, als onaangenaam overkomt, dan voor het vreugdevolle, want precies het minder aangename legt de mooiste bloemen in uw ziel, op voorwaarde dat u het draagt in overgave, aanvaarding en Liefde. Uw hele leven, tot in de kleinste bijzonderheden, is als een breiwerk. Niets is toeval, alles heeft een reden en een doel, maar deze zijn u niet bekend.
Danken voor alles, betekent dat u erop vertrouwt dat God met alles slechts het beste met u voorheeft, dus dat u vertrouwt op Zijn Liefde. Wanneer iets gebeurt waar u het moeilijk mee hebt, moet u ervan overtuigd zijn dat God dit toelaat omdat dit binnen Zijn Plan past. Van u wordt slechts verwacht dat u op elke situatie inpikt op een wijze die in overeenstemming is met de deugdzaamheid. Danken is in Gods ogen steeds een act van vertrouwen. Met uw dankbaarheid zegt u in feite tot Hem: "Ik weet dat dit mij een stap dichter bij mijn Eeuwige Bestemming brengt". En u weet dat die Eeuwige Bestemming, indien u God laat begaan, alleen de Gelukzaligheid van de Hemel kan zijn.
Gaat u eens bij uzelf na in welke mate u de dingen van het leven vanzelfsprekend vindt, of integendeel beseft hoezeer alles een geschenk is. Het antwoord op dit kleine zelfonderzoek zal u veel leren over de graad van uw dankbaarheid. Let er trouwens ook eens op of u de neiging hebt, alleen datgene te zien wat in uw leven niet goed gaat. Ook dát is een uiting van ondankbaarheid, want u legt hierdoor de klemtoon op wat u beschouwt als 'punten waarop God tekort schiet'. Dit is een gelijkaardige gesteldheid als deze waarmee u een medemens zou beledigen, die zich pas een hele dag heeft uitgesloofd om u werk uit handen te nemen, en die als enige opmerking uit uw mond te horen krijgt "Je hebt een vaas vergeten af te stoffen". Zo moet God Zich vaak voelen wanneer Hij in de harten kijkt.
De mens heeft veel meer redenen om dankbaar te zijn dan hij beseft. Ongeacht hoe zwaar de beproevingen op uw levensweg, het is steeds Gods Liefde die u overeind houdt. Elke nieuwe dag is een gelegenheid om verdiensten te verzamelen voor uw Eeuwige Gelukzaligheid en voor het Heil van uw medemensen, wat ook voor uzelf heel genadevol is. Bedenk dat een dag van zware beproeving (waarvoor u dus menselijk gesproken niet vlug zult danken) een groot verschil kan maken voor uw Eeuwig Heil. U kunt uw ziel in een veel grotere staat van genade brengen door een moeilijke periode met vrucht te doorstaan. Wees daarom dankbaar voor alles, ook voor het minder gemakkelijke.
Een grote vorm van dankbaarheid is de toewijding. Wanneer u uzelf formeel toewijdt (bijvoorbeeld aan Maria), en u leeft er daadwerkelijk naar, wordt uw hele leven één en al dankzegging, want ware toewijding is een heilig verbond waardoor u uw hele leven en alles wat u hebt, in Maria’s handen legt. In wezen dankt u dan automatisch voor alles wat uw pad kruist, want uw hele leven wordt dan één offergave, en echte toewijding is onmogelijk zonder liefdevolle aanvaarding van lijden en lasten. Indien u tegen de beproevingen protesteert, is toewijding inhoudsloos en zinloos, en heeft zij geen enkel fundament. Ondankbaarheid uit zich vaak in een gebrek aan blijmoedigheid.
De mens die niet met zijn eigen hart in het reine is, verliest gemakkelijk zijn blijmoedigheid, maar geeft hierdoor aan God te kennen dat hij ondankbaar is voor de lasten die zijn levensweg hebben gekruist. Dankbaarheid die zich uit in een blij gemoed, is een voortdurende verheerlijking aan God.

BRON: Maria Domina Animarum Apostolaat
(Zie onderrichtingen: boeken: lentebloesems aan de levensboom: hoofdstuk1: de deugden.)


“Vader, dank u wel! Voor alles wat u gegeven hebt!”



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.